Om dkset.dk

DANMARK SET fra en by i Rusland er en side, hvor de russiske danskstuderende ved Moskva Statsuniversitet (MSU) kan skrive til danskere på dansk – om alle mulige emner, der optager dem aktuelt. Om dansk og russisk kultur. Om deres hverdag på universitetet. Om deres tanker og drømme. Ordet er frit.

Siden er skabt i foråret 2015 på et kursus for de danskstuderende ved MSUs danske lektor.

Hvad ser russiske øjne, når de ser på Danmark og dansk kultur? Hvad er det mest eksotiske ved Danmark – og hvad viser sig måske at være uventet hjemligt? Dansk og russisk mad, for eksempel, har flere ting til fælles: Basale ingredienser i begge køkkener er kartofler, svinekød, øl og marineret sild. Og så fører russiske bagere både tebirkes og frøsnappere!

tebirkes
Dansk-russisk tebirkes.

Måske har vi også mere til fælles, end man skulle tro, på andre af livets områder? Læs vore artikler, se vores billeder, hør vores sang og døm selv!

I begyndelsen forestillede vi os, at de studerendes erfaring af Danmark skulle fylde mest i indlæggene. Derfor kaldte vi siden “Danmark set”. Men da de Moskvabaserede studerende trods alt kun har været på kortere studieophold til Danmark, har det i praksis vist sig, at de ofte skriver om deres egen hverdag i “en by i Rusland”. Men det er jo ikke mindre interessant for en dansk læser. Så vi byder hermed hjertelig velkommen og ønsker god læselyst, samt håber, at de danske læsere vil skrive kommentarer til vores artikler, så vi kan udvide den dansk-russiske dialog.

(M. Pontoppidan)

 

 

 

 

3 Replies to “Om dkset.dk”

 1. Hej,

  Vi vil gerne gøre jer opmærksom på to bøger, som er udkommer for nylig om russiske emner:

  1. “Vikingerne ved Ruslands vugge” – med helt nye informationer om nordboerne i Rusland
  2. “Den bedste guide til Skt. Petersborg” – taler for sig selv

  Begge er skrevet af Fritz Wolder og udgivet på Forlaget HELIKON.

  Læs mere om bøgerne på forlagets hjemmeside: helikon.dk.

  Bøgerne er blevet modtaget rigtigt godt af både specialister og alment interesserede. På hjemmesiden findes også henvisninger til anmeldelserne af bøgerne.

  Vi vil gerne dele vores viden og forskning med jer og alle andre Ruslandsinteresserede.

  Har I spørgsmål, er I velkomne!

 2. I forbindelse med de danskkurser, der afvikles ved Syddansk Universitet i Odense de sidste tre uger af august 2018 for udenlandske studerende, vil vi gerne gøre særligt opmærksom på det kursus, der fordrer et vist kendskab til dansk sprog.

  Kurset giver en enestående mulighed for at stifte bekendtskab med alle aspekter af dansk kultur samtidig med, at det udvikler dansk sprogfærdighed. Der vil således blive gennemgået forhold om danske forbrugsmønstre, dansk kunst, livsstil og design, selvforståelse og identitetsfølelse med perspektiver til politiske og sociale faktorer. Det er et intensivt kursus, hvor den daglige deltagelse i undervisningen medfører en stor social gevinst i samværet med andre studerende fra mange lande. Ydermere rummer kurset ekskursioner til vigtige seværdigheder, museer med væsentlige vidnesbyrd om kulturelle forhold, der vil blive forberedt i undervisningen. Alt i alt vil kurset danne en unik baggrund for en større forståelse af danske, evt. med henblik på videre professionel beskæftigelse med det skandinaviske område.

  Læs mere på denne hjemmeside, hvorfra ansøgningsskemaet også kan downloades https://www.sdu.dk/en/uddannelse/sdu_summer_school/dansk_sprog_og_kultur/kursus_1

  Ansøgningsfrist 1. marts.

  Kontakt os endelig, hvis I har spørgsmål, mail scd@sdu.dk

  Vi håber at kunne byde mange af jeres studerende velkomne i august.

  På sommerskolekurserne ved SDU’s vegne
  Mogens Davidsen
  Lektor og leder af C-kurset

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.