Flag

Jeg har altid interesseret mig for alle slags flag. Det er jo så spændende at finde ud af, hvad forskellige symboler og farver betyder. Hvert flag har sin egen historie, og der er (eller var) folk, som er stolte over det. I øvrigt ligner nogle flag efter min mening rigtig flotte billeder. I dag er det på mode at iføre sig tøj med det britiske eller det amerikanske flag på. Jeg synes, det ser meget fedt ud. Jeg har selv shorts, to T-shirts og en taske med Union Jack. Der er slet ikke noget politisk i det for mig. Jeg opfatter i dette tilfælde bare flagene som et smukt ornament.
Jeg kan godt lide at rejse, og jeg rejser meget, og så begyndte jeg for flere år siden at samle flag fra forskellige lande. Nu har jeg flag, som jeg købte i Norge, Storbritannien, Skotland, Grækenland, Sverige, Katalonien og Danmark. Jeg har selvfølgelig også det russiske flag. Flagene står i vasen på skabet på mit værelse og minder mig om mine rejser og andre lande.

Flag
Flagene minder mig om mine rejser. Foto © Margarita Sjumejkina 2015.

I dag kiggede jeg på flagene og forstod pludselig, at det faktisk var let for mig at fortælle om alle flag undtagen det russiske. Naturligvis vidste jeg noget om dets historie, men ikke så meget. Og det var jo pinligt! Og så læste jeg om det, og nu vil jeg prøve at fortælle, hvorfor Rusland har sådan et flag med tre striber – hvid, blå og rød.
Der findes ikke noget navn for det russiske flag i modsætning til Dannebrog eller Union Jack. Men flaget kan prale med en lang historie. Det opstod i begyndelsen af 1700-tallet og var oprindeligt et flag for flåden, og Peter den Store havde sit skib malet med hvide, blå og røde striber. Derefter begyndte man at bruge dette flag for at markere nye russiske territorier. Det var et flag for opdagelsesrejsende og pionerer.
Flaget blev til det officielle Ruslands flag ved kroningen af Nikolaj II i 1896. Efter revolutionen i 1917 erstattede den nye, sovjetiske regering det trefarvede flag med et nyt, rødt flag med gul hammer, segl og stjerne. Men Sovjetunionen gik i opløsning i 1991, og det gamle flag blev officielt igen.
Det er svært at sige, hvad disse tre farver – hvid, blå og rød – betyder. Det er meningen, at hvid symboliserer frihed og suverænitet, blå symboliserer Jomfru Marias beskyttelse, og rød symboliserer tsarens magt. Der er også en teori om, at hvid står for fred og renhed, blå for tro og hengivenhed, og rød for kraft og blod, som blev udgydt for fædrelandet. Man skal også huske, at ”rød” (krasnyj) betød “smuk” i gamle dage. Russere sagde for eksempel ”den røde jomfru” (krasna dévitsa) om en smuk pige.
Der er en god tradition i Danmark for at holde fester med Dannebrog som udsmykning. Måske skal russere låne denne tradition, fordi det er en god ting at elske sit lands flag og huske, hvad det betyder for landet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.