Den modige digter

Dan Turèll er kendt i Danmark som en stor digter og forfatter. Han voksede op i 50-60’rne som den ældste i en børneflok på fem børn. Han tilbragte sin ungdom i Vangede, en bydel i Storkøbenhavn, og sine erindringer og sin barndoms atmosfære gengiver han senere i den selvbiografiske bog ”Vangede billeder”.

Foto taget fra Politiken.dk
Foto taget fra Politiken.dk

Han var et ualmindeligt barn, hans mor fortæller, at i sin tidlige barndom var han ”utrolig artig, lige ved at være for artig”. Sine forældre mindes Dan Turèll også meget varmt. Allerede i skolen elsker han sproget og elsker at lege med ord. Men studere for meget vil han ikke, og forklarer sin far, at han hellere vil studere ved livets universitet. Han havde utroligt mange job og arbejdede som sælger, postbud, journalist, vinduespudser og korrekturlæser. I 1969 bliver han gift med sin ungdomskæreste Kirsten, og så flytter de i kollektiv på Frederiksberg. Her stifter han bekendtskaber og får nye venner, for eksempel Asger Schnack og Peder Bundgaard, kollektivet bliver til samlingspunkt for vennerne, hvor de kan sidde og hygge sig.

Familien Turèll i 1954. Dan er det andet barn fra venstre. Foto udlånt af Inge Turèll til Turèllsamlingen i Gentofte.
Familien Turèll omkring 1954. Dan er det andet barn fra venstre. Foto udlånt af Inge Turèll til Turèllsamlingen i Gentofte.

I denne tid forstår Turèll, at han ikke kun vil læse korrektur, men også skrive selv. Den 15. oktober 1969 tager han en beslutning for resten af sit liv. Han vil være professionel forfatter, og det kalder han ”at være fri”, han vil ikke have en fast stilling. Han skriver digte, nærmere bestemt avantgardedigte, der kan være uforståelige og provokerende, man sammenligner dem med dagbøger uden ende. Men hans forfatterskab skaber problemer i forholdet til Kirsten, og i 1973 bliver de skilt. Dan Turèll flytter ud af kollektivet. Han skriver og arbejder meget på sit image, læser digte op på gymnasier og biblioteker. Det er vigtigt for ham at skabe sit eget image, han er blevet barberet skaldet, neglene er blevet malet sorte, han skriver under pseudonymet ”Onkel Danny”. Bogen, som hedder ”Vangede billeder”, gør ham til en succesrig forfatter.

Foto taget fra Politiken.dk .
Foto taget fra Politiken.dk .

Lidt senere møder han en dame, en dansk skuespiller, Chili, og i 1979 bliver deres datter Lotus Turèll født. Men det går ham ikke altid så godt, han får problemer med skattevæsenet. Hans datter Lotus kan huske, at det var på tale, at han kunne risikere at komme i fængsel, han blev nødt til at kæmpe en umulig kamp, og det hele gav ham en følelse af dårlig samvittighed. I denne kampatmosfære skriver han kriminalromaner. ”Mord i mørket” bliver en kæmpesucces, og så skriver han en krimiserie. Men problemerne er ikke forbi. Han eksperimenterer med mange forskellige stoffer, og så på et vist tidspunkt bliver det mere alkohol. Hans venner lægger mærke til, at han begynder at tabe sig. Den 15. oktober 1993 dør han. Død på sin egen digterdag.

Foto fra Litteratursiden.dk
Foto fra Litteratursiden.dk

Jeg synes, det er svært at karakterisere Dan Turèlls forfatterskab, fordi man skal have et meget godt overblik over dansk litteratur for at kunne det, men noget af det, hans venner og andre forfattere siger om ham, kan tyde på, at han var et virkelig talentfuldt og originalt menneske. Han havde også modet til at gå imod gamle tankegange. I slutningen af filmen ”Store Danskere. Dan Turèll” siger han noget om de eksisterende plot i mange værker: ”Alt hvad der er skrevet, alt hvad der er sunget, alt hvad der er malet, handler om de samme ting, de samme menneskelige bevægelser”, og det, synes jeg, viser en god og dyb forståelse af forfattervirksomhed og afspejler en af kunst og litteraturs vigtigste funktioner.