Karen Blixens liv

Karen Dinesen, som mange år efter blev kendt som en højtbeundret digter og forfatter, blev født på Rungstedlund i Nordsjælland i 1885. Hendes familie var velhavende og tilhørte overklassen. Karens far fortalte hende eksotiske historier om amerikanske indianere, og hun kunne høre på ham i timevis. Da han begik selvmord, blev det en stor sorg for den tiårige Karen.

Hun fik alligevel en sorgløs og ubekymret opvækst. Hun interesserede sig meget for kunst, og havde lyst til at blive kunstner. Hun blev uddannet på Kunstakademiet i København. Karen dyrkede sine litterære sider, men hun ville ikke være forfatter. Hun var en talentfuld tegner og maler, og efter akademiet tog hun videre til kunstnernes mekka, Paris. Tiden i Paris blev dog ikke brugt til studier, fordi det festlige Paris tilbød alt for megen underholdning for unge mennesker.

Foto taget fra Pinterest.
Foto taget fra Pinterest.

Karen arvede sin fars udlængsel. Efter at hun bliv gift med sin halvfætter baron Bror von Blixen-Finecke, flyttede de sammen til Kenya i Afrika og købte en kaffefarm der. I Afrika tog hun på safari og på jagt og havde et rigtig spændende liv.

bror_frederik_blixen-finecke
Bror von Blixen-Finecke. Foto taget fra geni.com .

Hendes ægteskab var dog ulykkeligt. Bror var hende utro og brugte for mange penge. Men det værste var, at han smittede Karen med syfilis – en sygdom, som blev hendes skæbne. Hun blev behandlet med giftige stoffer, som ødelagde hendes krop og påvirkede den hele hendes liv.

I Kenya mødte Karen i 1918 den engelske storvildtjæger Denys Finch-Hatton, og efter sin separation fra Bror udviklede hun et nært venskab med Denys, som blev en langvarig kærlighedsaffære. Men denne affære var også ulykkelig. Denys blev dræbt i et flystyrt.

Denys Finch-Hatton. Foto taget fra Simply Streep.
Denys Finch-Hatton. Foto taget fra Simply Streep.

Det gik også uheldigt med kaffefarmen. Efter en gigantisk græshoppeinvasion blev Karen nødt til at sælge farmen og flytte tilbage til Danmark. Det var på den tid, at hun begyndte at skrive for alvor.

Karen debuterede som forfatter med Syv fantastiske Fortællinger under pseudonymet Isak Dinesen. Med tiden blev hun en populær forfatter, og udøvede en stor indflydelse på unge forfattere, som ofte kom til hendes hus på Rungstedlund. Man sagde, at hun var karismatisk og dæmonisk.

blixen-og-bjoernvig
Thorkild Bjørnvig og Karen Blixen. Foto taget fra kb.dk .

I sit eget land følte hun sig ofte som en fremmed. Hun passede ikke i sin families moralske normer og blev betragtet som excentrisk. Hun blev en populær forfatter i andre europæiske lande og i USA, men i Danmark var hun ikke særlig kendt, og det var Karen ked af. Men nu er det anderledes, og Karen Blixen betragtes som en af de bedste danske forfattere.