Henrik & Co. (Novelle)

Henrik er opvokset i Ribe, og hans forældre bor der stadig. Som helt ung fik han tilbudt job i København, og derfor forlod han byen. Men når Henrik taler, «kan man stadigvæk høre den rolige rytme af bølger, der slår mod Vestjyllands kyst i hans sprog. Det er langsomt og drevent, i et trofast og tålmodigt tempo, hvor hvert eneste ord bliver tillagt en helt særlig betydning».(1) Henrik er vegetar, men ikke veganer, fordi han spiser pandekager med honning, hver gang han besøger sin mor i Ribe. Han synes ikke selv om det, men er bange for at forarge moren. Henrik kan ikke lide drikkevarer, som indeholder mere end 7,6 procent alkohol, men han ryger rigtig meget, så meget at han aldrig behøver at have tændstikker med, fordi han tænder hver ny cigaret med den gamle. Det er hans eneste minus, som han faktisk er stolt af. Henrik holder meget af Dorothy Collins, både på grund af hendes smil og fordi han blev født den samme dag, som hun fik sin tredje datter.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Henrik er tandlæge, men har altid drømt om at blive præst, fordi han elsker at hjælpe mennesker, det har han arvet fra sin far. Henriks far er politiker og vant til at holde øjenkontakt og give et fast håndtryk. Han mødte Henriks mor ved Folketinget, hvor hendes bil blev fjernet på grund af parkering forbudt. Men det kan Henrik ikke huske, han blev først født to år efter. Hans første erindring er hans treårsfødselsdag, hvor han gerne ville have en cykel i gave, men forældrene gav ham en gul pony i stedet for.

Henrik lejer en lille lejlighed på Vesterbrogade, den ligger på anden etage, ovenpå en pornofilmbutik.

Henrik har en kat. Det er en huskat, som hedder Oscar. Henrik mener, at Oscar er en fuldblodskat, fordi den har nogle hvide hår på maven, og når den starter på en gåtur, strækker den først det bagerste højre ben frem, dernæst det forreste højre ben, så det bagerste venstre ben og det forreste venstre ben. Oscar spiser tre gange på hverdage og fire i weekenden. Happy Cat med laks og kanin, som i kraft af det unikke Happy Cat LifePlus-koncept med 35% næringsrige proteiner bidrager til et ideelt stofskifte. Det aner Oscar ikke noget om, men Henrik synes, at det er ret vigtigt.

Henrik har studeret oral diagnostik og mikrobiologi i 7 år og bestået dansk tandlægeeksamen. Nu arbejder han i Tandlægeforeningen for at forebygge og behandle anomalier, læsioner og sygdomme i befolkningens mundhule, tænder og kæber fire dage om ugen, fra mandag til torsdag, eller nogle gange fra mandag til onsdag og så fredag bagefter. I overenstemmelse med ansættelseskontrakten, som siger, at det må han selv om. Henrik er også uddannet til at identificere døde via deres tænder, men det gør han ikke særlig ofte. Hvis du har lyst til at bestille en tid hos Henrik, kan du både gå til Tandlægeforeningen og til dentist.dk.

Henrik elsker at følge solens rytme og også løgplanter. Han har påskeliljer, hyacinther, tre tulipaner og en hvid krokus derhjemme. Henrik tager sig mest af krokussen. Sidste uge blev dens jomfruelige ynde angrebet af sygdom, den blev pjevset og mistede en store del af sine blade og var næsten ved at dø, men takket være den langvarige pleje blev den efterhånden rask igen.

Krokus
Foto: Wikimedia Commons

Henrik mener, at det var hans kollega Charlotte, der ødelagde krokussen, da hun var på besøg for en uge siden. Det var lige efter, hun havde fået lønforhøjelse, fordi hun var blevet forladt af sin mand. Henrik finder det meget uprofessionelt, at medarbejdere blander deres uheldige privatøkonomiske forhold ind i lønforhandlingerne, når han, Henrik, utvivlsomt bør aflønnes bedre i overensstemmelse med sin flid og høje markedsværdi. Og nu blev han rasende på Charlotte på grund af krokussen og lovede sig selv aldrig at kigge hende i øjnene igen. I stedet for lønforhøjelse blev Hernrik tilbudt tre frokostkuponer til Tandlægeforeningens kantine, men det synes han ikke er okay. Derfor har Henrik meldt sig til kurser i effektiv forhandlingsteknik, hvor han både kan udvikle sin gennemslagskraft og argumentation og at håndtere chefens indvendinger i forhandlingssituationen. Han har også stænket vievand rundt i sit værelse og ned på krokussen for at fjerne Charlottes onde ånd fra sin lejlighed.

Henrik er lidt anderledes end andre mennesker, han fejler ikke noget, men nogle gange får han fornemmelsen af, at der er noget truende i nærheden og føler sig lidt lammet. Derfor tager han altid en spraydåse med sig og en vendbar jakke på. Jakken er brun udenpå og grøn på vrangen, så Henrik kan skifte farve, hvis han får en farefornemmelse. Undertiden lider Henrik af katapleksianfald, så han pludselig falder i søvn midt i et måltid eller en samtale. Søvnanfaldene varer fra et par minutter til op mod en halv time. Derfor har Henrik nogle gange hukommelsesbesvær og problemer med at koncentrere sig, det forstyrrer meget, når han bedøver laver anæstesi til sine patienter i løbet af tandbehandlingen. Det var også grunden til, at Henriks ekskæreste slog op. Han havde fået et søvnanfald ved check in-skranken, da de skulle flyve til Paris.

Efter Henriks kæreste skred, er han begyndt at føle sig alene. For nylig meldte han sig ind på dating.dk for at finde sig en ny kvinde, men han har fået dårlige anmeldelser på grund af sine gule tænder og sin slappe krop. Derfor har Henrik gennem flere møder med chefen, hvor han har brugt sin nye forhandlingsteknik, fået lov til at bytte sine tre frokostkuponer til to guldtænder samt en rabat til at blege resten af tænderne. Nu starter Henrik på en frisk, hvor han har meldt sig ind i et træningscenter og købt en pakke nikotinplastre. Om kort tid starter Henrik på et nyoprettet forførelseskursus hos forførelseskunstneren Arne Duck.

 

 

(1) Anne Nørkjær Bang: Når forundring bliver til fjernsyn. Berlingske, 23. oktober 2014.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.