Fernisering af portrætudstilling d. 5. december med kunstnermøde

Mødet plakat

D. 5. december 2017 åbner Anne Gyrite Schütts portrætudstilling om de russiske emigranter i Danmark på Det Danske Kulturinstitut i Sankt Petersborg. Ferniseringen finder sted kl. 17 d. 5.12. på adressen Nab. Reki Mojki d. 42, hvor kunstneren selv vil være til stede og fortælle om sit arbejde med portrætter med en historisk kant – og om de portrætterede emigranters unikke historier.

Blandt portrætmodellerne er flere efterkommere af den russiske tsarfamilie, da den sidste tsars mor, kejserinde Dagmar, jo var dansk prinsesse, og efter revolutionen og mordet på sin søn, Nikolaj II og hans kone og børn, vendte tilbage til Danmark med sin datter Olga og adskillige hoffolk. Blandt de andre unikke emigranthistorier, som portrætudstillingen sætter ansigt på, er familien, der stiftede Pavlovskis balalajkaorkester, det eneste orkester i verden, der stadig spiller, som russerne gjorde det i begyndelsen af det tyvende århundrede. Og så er der litteraten, der ikke kunne få sine tekster publiceret i Sovjet, den dansende adelsmand og kammerkosakken, der blev grønthandler på Østerbro. Kom glad og mød dem, døde og levende vil være der, lige tilstedeværende i kunstnerens streg.