Piet Hein: den danske Leonardo da Vinci

Superaeg
Superægget – en tredimensionel udgave af superellipsen. Foto af Malene Thyssen.

Jeg har mange gange set superellipser, men jeg vidste slet ikke, at det var Piet Heins opfindelse. Det er svært at forestille sig, hvordan et menneske kan være så alsidigt – både videnskabsmand og digter, designer og opfinder.

Nu, hvor jeg har læst om ham, forstår jeg godt, hvorfor han bliver kaldt en moderne Leonardo da Vinci. Selv hans uddannelse var alsidig, han studerede filosofi og teoretisk fysik i København, han studerede også billedkunst på private malerskoler og på Kunstakademiet i Stockholm. På denne måde fik han indsigt i forskellige sider af virkeligheden, og hvordan man kan harmonisere denne virkelighed. Han interesserede sig for design som et middel til at harmonisere rum. Hans matematiske talent hjalp ham med at finde rene former som superellipse eller superæg, der blev anvendt hvor som helst. På nettet har jeg set vaser og møbler i form af superellipser, samt legetøj, smykker og skulpturer. Jeg har bemærket, at plasticægget i Kinderoverraskelsen også har superæggeformen – en tredimensionel version af superellipsen, og det var måske den første superellipse, som jeg har set i mit liv.

Den anden af Piet Heins interesser var digtning som en måde at harmonisere ord på, hvor han også har opfundet en ny form – et gruk, sammentrækning af ordene ”grin” og ”suk”. De første gruk blev publiceret i ”Politiken” som korte kommentarer til hverdagens hændelser. Lidt senere udviklede Piet Hein en fast poetisk form og skrev under digternavnet Kumbel Kumbell. Han skrev ikke kun på dansk, men også på andre sprog som engelsk og svensk. Efter min mening er det en virkelig perfekt form. Grukkene er små poetiske værker, men samtidig dybe og lakoniske, derfor lyder de smukt på forskellige sprog. Det kan tjene som en bekræftelse på kunstnerisk talent, hvis man kan sige meget med et par ord, og det kunne Piet Hein. Mit yndlingsgruk på engelsk er ”The road to wisdom”, man kan formode, at Piet Heim udviklede en slags egen filosofi i sine værker. Et af hans mest kendte danske gruk synes jeg er fantastisk:

Undskyld, jeg kan ikke gøre for det,
men jeg synes, vers skal være korte.
Hvis De synes, vers skal være lange,
må De genta mine et par gange.

I dette lille aforistiske vers forklarer han, hvordan han ser poesi i hele taget, og han gør det med humor. Derfor blev hans digte til et forbillede for retorisk kunst, og han fik dem oversæt til mere end 400 fremmedsprog.

Soma-cube-disassembled
Foto af en skilt somaterning af AarchibaWikimedia Commons.

Men det er ikke de eneste ting, som gjorde ham berømt. Han har også opfundet et kendt puslespil, Soma, hvor man skal konstruere en terning af små stykker, og et brætspil, som vi kender som Hex. På baggrund af dette ville jeg ønske, at Piet Hein og hans videnskabelige og kunstneriske opdagelser blev mere kendt i Rusland.

 

Kilder:

http://www.piethein.dk

http://web.archive.org/web/20050305223250/http://www.ctaz.com/~dmn1/hein.htm

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.