Rollespil: En dansk familie flytter til Rusland

Rollespil er som bekendt en god og festlig sprogøvelse.

Her spiller studerende fra vores andetårshold (med en gæstestjerne fra kandidatuddannelsen) en dansk familie, der er flyttet til Rusland! Familien består af et ægtepar ved navn Jens og Pernille, som har to børn, Ida og Trygve. Ida er teenager, Trygve er seks år.
Familien har nu boet i Moskva i et stykke tid og får idag to gæster fra Danmark: Pernilles mor Hilda og Jens’ gamle veninde Regitze. Ida er imens ude med sin hemmelige, russiske kæreste (en balalajkaspiller), så hun er ikke  kommet med på filmen.

Hilda (bedstemoren) spilles af Polina.
Jens
(faren) af Maria.
Pernille (moren) af Jevgenija.
Regitze (veninden) af Marina.
Ida (datteren) af Irina.
Trygve (sønnen) af Aljona.

 

 

 

Vores russiske yndlingsmalerier

Som forberedelse til et besøg fra den danske billedkunstner Anne Gyrite Schütt på Moskva Statsuniversitet blev de danskstuderende opfordret til at præsentere hver deres yndlingsbillede af en russisk billedkunstner.

Her er deres præsentationer.

syren-af-vrubel
Mikhail Vrubel: Syrenen.

Ira: Jeg har valgt et billede af Mikhail Vrubel. Det er “Syrenen”. Der er store syrenbuske og en pigefigur på dette billede. Blomsterne opsluger ligesom pigen. Jeg kan meget godt lide de dybe skygger, fordi elementerne på billedet takket være dem ser udtryksfulde ud. Blomsterne ligner krystaller med klare kanter og blå og lilla farvetoner. Jeg fornemmer en hemmelighed, men det foruroliger mig ikke, det er meget roligt og hyggeligt.

 

Billedet er fra WIkimedia Commons.
Nikolaj Ge: Den sidste nadver. Billedet taget fra Wikimedia Commons.

Marina: Dette billede repræsenterer et kendt tema, den sidste nadver. Det er mørkt, fordi der er en meget sørgelig begivenhed på det. Jesus Kristus er trist, men han ser ikke den mørke engel, som står ved siden af apostlene.  Det er Judas. Til gengæld ser de et billede af vores samlede skyld! Jesus er den vigtigste figur, den vises igennem sin indre smerte. Men Jesus selv viser det ikke, så det er hans visdom.

Smerter, frygt og ønsket om at hjælpe repræsenterer apostlen Peter og den unge Johannes. Johannes er i grønt tøj, den farve betyder verden og fred. Men han ser så frygtelig ud, ligesom stivnet, lamslået, målløs. Og Peter er meget trist i øjnene, det er, fordi øjnene er sindets spejl. Men han står ved et belyst bord. Det viser os kristne symboler, som ligesom lyser af en åben fremtid.

Jeg mener, at kombinationen af kontrastfarver signalerer kampen mellem godt og ondt og repræsenterer både det materielle og det symbolske aspekt i dette billede.

 

Billede taget fra Artist-gallery.ru .
Valentin Serov: Portræt af M. K. Oliv. Billede taget fra Artist-gallery.ru .

Masja: Mit yndlingsbillede er portrættet af M. K. Oliv, malet af Valentin Aleksandrovitj Serov.
V. A. Serov malede portrættet af Mara Konstantinovna Oliv i 1895, da han allerede var kendt som en fremragende portrætmaler. Normalt malede han sine portrætter over flere måneder, men når man kigger på skildringen af M.K.Oliv, kan man tro, at det blev malet på et øjeblik. Denne følelse af lethed, følelse af flugt – er resultatet af et genis arbejde.
Serov maler portrætter med store og brede penselstrøg, han bruger ikke så mange farver, men farvetoner i sort, brunt og mørkegrønt, som skaber et spil af lys og skygge.

Kvindefiguren ligger næsten i mørke. Det eneste oplyste er en hånd og hendes ansigt, som er malet i varme farver. Hånden er bleg og tynd med smukke, nervøse fingre. Mara Oliv holder sin hånd ved sin hals. Det ser ud, som om hun beskytter sig mod noget, eller som om hun holder på en hemmelighed. Hendes mystiske smil, smykkernes glans og alt dette mørke, de sære skygger på væggene – det ser ud som troldom.

Hver gang, jeg er i Sankt Petersborg, går jeg på det Russiske Museum for at kigge på dette portræt. Jeg kan stå foran det i meget lang tid, men jeg kan aldrig forstå, hvorfor hun smiler så gådefuldt, og hvordan V. A. Serov kunne male dette vidunderlige portræt.

 

Krigens apoteose
Vasilij Veresjtjagin: Krigens apoteose. Billede taget fra Rossa Primavera.

Lena: Billedet er ikke særlig stort, måske en meter høj. Der er faktisk ikke så meget at se på det. En ørken. Jorden er udtørret, og himlen er så blå, at det virker næsten uhyggeligt, men der er ingen sol. Der ér jo noget levende på det: en masse krager, som flyver om og sidder imellem kranier, der ligger i en bunke.
Farvevalget er meget begrænset, der er kun blå for himlen, sort for fuglerne, hvid og gul for jorden og hovedskallerne.
Slaget er forbi, og det er helt uvæsentligt, hvem der har sejret. Alle knoglerne ser ens ud alligevel. Billedet gør et meget stærkt indtryk, fordi det er så realistisk malet, mens emnet er så usædvanligt. Man ser ikke sådanne ting. Puha! Et kraniebjerg!
Det er et emne for ekspressionisme, men billedet er faktisk ikke så følelsesladet. Disse kranier ligger der bare, så rolige og fredelige. De er krigens monument, også på den måde, at de er for ordentligt samlede på ét sted.
Jeg kan rigtig godt lide billedet for dets kontrast. Så lyst – og mørkt. Så fredeligt – og så forfærdende.

 

Kristi tilsynekomst
Aleksandr Ivanov: Kristi tilsynekomst for folket. Billedet taget fra Photocentra.ru .

Katja: Mit russiske yndlingsmaleri hedder “Kristi tilsynekomst for folket” af Alexander Ivanov. Da jeg så det på Tretjakovgalleriet, blev jeg slået af dets størrelse. Ivanov portrætterer mange bibelske figurer på dette store lærred. Men mine øjne ser straks på Jesus Kristus, selvom han er mindre end alle andre. Han står i det fjerne, men han er meget majestætisk. Næsten alle figurerne i billedet ser på Kristus. Det er meget interessant at studere deres ansigtsudtryk, fordi hver af dem har en unik reaktion på Kristi Tilsynekomst. Johannes Døberen er meget glad for at mødes med sin Messias. Den unge dreng og den gamle mand stiger op af vandet. Deres ansigter tilkendegiver deres interesse for Kristus og forventning om et mirakel. En flok jødiske præster står på bakken, deres ansigter viser vrede, folk vil henrette Kristus senere på grund af deres løgne. Jeg kan se på billedet i lang tid. Ivanov tegnede en masse detaljer, der har en masse betydning. Jeg tror, at dette billede er den bedste illustration til den bibelske fortælling i hele verden.