Henrik & Co. (Novelle)

Henrik er opvokset i Ribe, og hans forældre bor der stadig. Som helt ung fik han tilbudt job i København, og derfor forlod han byen. Men når Henrik taler, «kan man stadigvæk høre den rolige rytme af bølger, der slår mod Vestjyllands kyst i hans sprog. Det er langsomt og drevent, i et trofast og tålmodigt tempo, hvor hvert eneste ord bliver tillagt en helt særlig betydning».(1) Henrik er vegetar, men ikke veganer, fordi han spiser pandekager med honning, hver gang han besøger sin mor i Ribe. Han synes ikke selv om det, men er bange for at forarge moren. Henrik kan ikke lide drikkevarer, som indeholder mere end 7,6 procent alkohol, men han ryger rigtig meget, så meget at han aldrig behøver at have tændstikker med, fordi han tænder hver ny cigaret med den gamle. Det er hans eneste minus, som han faktisk er stolt af. Henrik holder meget af Dorothy Collins, både på grund af hendes smil og fordi han blev født den samme dag, som hun fik sin tredje datter.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Henrik er tandlæge, men har altid drømt om at blive præst, fordi han elsker at hjælpe mennesker, det har han arvet fra sin far. Henriks far er politiker og vant til at holde øjenkontakt og give et fast håndtryk. Han mødte Henriks mor ved Folketinget, hvor hendes bil blev fjernet på grund af parkering forbudt. Men det kan Henrik ikke huske, han blev først født to år efter. Hans første erindring er hans treårsfødselsdag, hvor han gerne ville have en cykel i gave, men forældrene gav ham en gul pony i stedet for.

Henrik lejer en lille lejlighed på Vesterbrogade, den ligger på anden etage, ovenpå en pornofilmbutik.

Henrik har en kat. Det er en huskat, som hedder Oscar. Henrik mener, at Oscar er en fuldblodskat, fordi den har nogle hvide hår på maven, og når den starter på en gåtur, strækker den først det bagerste højre ben frem, dernæst det forreste højre ben, så det bagerste venstre ben og det forreste venstre ben. Oscar spiser tre gange på hverdage og fire i weekenden. Happy Cat med laks og kanin, som i kraft af det unikke Happy Cat LifePlus-koncept med 35% næringsrige proteiner bidrager til et ideelt stofskifte. Det aner Oscar ikke noget om, men Henrik synes, at det er ret vigtigt.

Henrik har studeret oral diagnostik og mikrobiologi i 7 år og bestået dansk tandlægeeksamen. Nu arbejder han i Tandlægeforeningen for at forebygge og behandle anomalier, læsioner og sygdomme i befolkningens mundhule, tænder og kæber fire dage om ugen, fra mandag til torsdag, eller nogle gange fra mandag til onsdag og så fredag bagefter. I overenstemmelse med ansættelseskontrakten, som siger, at det må han selv om. Henrik er også uddannet til at identificere døde via deres tænder, men det gør han ikke særlig ofte. Hvis du har lyst til at bestille en tid hos Henrik, kan du både gå til Tandlægeforeningen og til dentist.dk.

Henrik elsker at følge solens rytme og også løgplanter. Han har påskeliljer, hyacinther, tre tulipaner og en hvid krokus derhjemme. Henrik tager sig mest af krokussen. Sidste uge blev dens jomfruelige ynde angrebet af sygdom, den blev pjevset og mistede en store del af sine blade og var næsten ved at dø, men takket være den langvarige pleje blev den efterhånden rask igen.

Krokus
Foto: Wikimedia Commons

Henrik mener, at det var hans kollega Charlotte, der ødelagde krokussen, da hun var på besøg for en uge siden. Det var lige efter, hun havde fået lønforhøjelse, fordi hun var blevet forladt af sin mand. Henrik finder det meget uprofessionelt, at medarbejdere blander deres uheldige privatøkonomiske forhold ind i lønforhandlingerne, når han, Henrik, utvivlsomt bør aflønnes bedre i overensstemmelse med sin flid og høje markedsværdi. Og nu blev han rasende på Charlotte på grund af krokussen og lovede sig selv aldrig at kigge hende i øjnene igen. I stedet for lønforhøjelse blev Hernrik tilbudt tre frokostkuponer til Tandlægeforeningens kantine, men det synes han ikke er okay. Derfor har Henrik meldt sig til kurser i effektiv forhandlingsteknik, hvor han både kan udvikle sin gennemslagskraft og argumentation og at håndtere chefens indvendinger i forhandlingssituationen. Han har også stænket vievand rundt i sit værelse og ned på krokussen for at fjerne Charlottes onde ånd fra sin lejlighed.

Henrik er lidt anderledes end andre mennesker, han fejler ikke noget, men nogle gange får han fornemmelsen af, at der er noget truende i nærheden og føler sig lidt lammet. Derfor tager han altid en spraydåse med sig og en vendbar jakke på. Jakken er brun udenpå og grøn på vrangen, så Henrik kan skifte farve, hvis han får en farefornemmelse. Undertiden lider Henrik af katapleksianfald, så han pludselig falder i søvn midt i et måltid eller en samtale. Søvnanfaldene varer fra et par minutter til op mod en halv time. Derfor har Henrik nogle gange hukommelsesbesvær og problemer med at koncentrere sig, det forstyrrer meget, når han bedøver laver anæstesi til sine patienter i løbet af tandbehandlingen. Det var også grunden til, at Henriks ekskæreste slog op. Han havde fået et søvnanfald ved check in-skranken, da de skulle flyve til Paris.

Efter Henriks kæreste skred, er han begyndt at føle sig alene. For nylig meldte han sig ind på dating.dk for at finde sig en ny kvinde, men han har fået dårlige anmeldelser på grund af sine gule tænder og sin slappe krop. Derfor har Henrik gennem flere møder med chefen, hvor han har brugt sin nye forhandlingsteknik, fået lov til at bytte sine tre frokostkuponer til to guldtænder samt en rabat til at blege resten af tænderne. Nu starter Henrik på en frisk, hvor han har meldt sig ind i et træningscenter og købt en pakke nikotinplastre. Om kort tid starter Henrik på et nyoprettet forførelseskursus hos forførelseskunstneren Arne Duck.

 

 

(1) Anne Nørkjær Bang: Når forundring bliver til fjernsyn. Berlingske, 23. oktober 2014.

“Den tredje planets hemmelighed”: En sovjetisk sci/fi-tegnefilmsklassiker – nu på dansk

Alle russere kender kultklassikeren “Den tredje planets hemmelighed” fra 1981. I Sovjettiden produceredes et væld af tegnefilm, af hvilke de fleste ikke er blevet kendt i Vesten – en stor skjult filmskat, som først i de seneste år er begyndt at sive igennem til os via internettet og entusiasters hjemmelavede undertekster, fortrinsvis på engelsk. Mange film er det fortsat kun russiskkyndige, der kan få glæde af… Men her kan danskere stifte bekendtskab med den lettere syrede kultfilm “Den tredje planets hemmelighed” (tryk på CC-knappen for at få underteksterne frem):

Filmen er baseret på en bog af Kir Bulytjov og instrueret af Roman Katjanov.

Danske undertekster © Lena Starostina og Jevgenija Lovjagina 2015.

Vor dynamiske filmoversætterduo. Foto © Katerina Firsova 2015.

God fornøjelse!

 

 

Når kager besynges V: Sarah Bernhardt

(Vores udsendte medarbejdere har studeret dansk bagværk og udtrykt deres resultater i form af illustreret, passioneret poesi.)

Billeddigt # 5 v/ Katerina Firsova

Sarah Bernhardt-rejse
Billede © Jana Firsova 2015.

Da jeg så Sarah Bernhardt-kagen, stod tiden stille. Nu kan jeg kun tænke på chokolade. Sarah Bernhardt-kagen består af chokoladetrøffel på makronbund. Jeg ser den i mine drømme. Jeg føler, at jeg køber flybillet til København. Ingen kan standse mig. Og vi (jeg og kagen) kan have det hyggeligt med hinanden!

 

 

 

Når kager besynges IV: Kajkage

(Vores udsendte medarbejdere har studeret dansk bagværk og udtrykt deres resultater i form af illustreret, passioneret poesi.)

 

Billeddigt # 4 v/ Marina Golubeva

Kajkagen tegnet

Hvis I ikke kan lide frøer,
Skal I se på det her straks nu.
Hvis I ikke kan forstå,
Forstår kagen på ét minut!

 

 

 

 

Når kager besynges III: Wienerbrød

(Vores udsendte medarbejdere har studeret dansk bagværk og udtrykt deres resultater i form af illustreret, passioneret poesi.)

Billeddigt # 3 v/ Polina Tjerevatenko

wienerbroed tegning

Ude i verden kalder mennesker det “danskbrød”,
Fordi det blev opfundet i Danmark.
Men danskerne, de mener af
En aller anden grund at
Denne kage kaldes “wienerbrød”. Nu ikk’ genert!

 

 

 

 

Når kager besynges II: Gåsebryst – en tragedie

(Vores udsendte medarbejdere har studeret dansk bagværk og udtrykt deres resultater i form af illustreret, passioneret poesi.)

Billeddigt # 2 v/ Katja Ivanova

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Wikimedia Commons.

Tragedie

Jeg: Tit er jeg glad
Og vil have kager.
Min hjerte smiler
Og til mig siger:

Kor: Spis et gåsebryst!
Gå-å-åse-bryst!

Jeg: Jeg prøver at holde op,
Men det er vanskeligt,
Da jeg var ti år,
Var det lettere..

Kor: Å-å-åh! Et gåsebryst!
Et lækkert gåsebryst!

Jeg (højt): Jeg dør på grund af det gåsebryst!

Exlibrium

Tegneserieindustrien i Rusland er ikke særlig veludviklet. Vi har nogle tegneserier for børn og også oversættelser af udenlandske serier, som Marvel, DC og også orientalske (manga, manhwa og så videre). Men siden 2011 eksisterer der også et stort forlag, Bubble, som beskæftiger sig med originale russiske tegneserier tegnet i vestlig stil.

Ahab udsnit

Oprindeligt var Bubble et satirisk blad, men da det gik dårligt for det, lancerede de i 2012 fire nye tegneserier: en Sankt Petersborg krimi/actionserie, en spionserie, en fantasyserie om rejser i tid og mellem verdener, og en mystisk fantasyserie om en dæmondræber.
Et typisk træk er, at hovedpersonerne er russere, meget som i amerikanske tegneserier, som næsten altid er om USA. Forfatterne leger ofte med ideer fra russisk folklore og andre kilder.
I oktober 2014 fremkom der to nye serier, og en af dem er ”Exlibrium”, som jeg har fulgt med fornøjelse fra det første nummer. Handlingen begynder og udvikler sig i og omkring Moskva. Hvad drejer det sig så om?
Det er sådan, at helte i bøger af og til ikke vil blive i deres historier, og så gør de sig fri for at vandre omkring i vores verden. Men der er også virkelig farlige personer i nogle bøger, og derfor kan man ikke lade det fortsætte sådan.

Raskolnikov
Raskolnikov er stukket af fra sin historie. De ældre damer ænser intet, fordi almindelige mennesker i serien fortrænger alle de vanvittige ting, der sker omkring dem. (Red.)

Der er specielt trænede mennesker (”Læseheste”) som opsporer disse personer og skubber dem tilbage i den bog, som de kommer fra. En (mere eller mindre) almindelig pige, som hedder Lilija, blander sig også ved et uheld i en af historierne (nemlig i ”Den lille Rødhætte”), og må nu blive en af Læsehestene (ellers vil hun dø).
Jeg elsker, hvordan man i tegneserien bruger små historier, som enhver russer kender, ofte historier for små børn, men de bliver præsenteret meget alvorligt.

Vasilisa
Vasilisa den Underskønne er undsluppet fra et russisk folkeeventyr og sniger sig rundt i en skummel Moskvagyde med den dødningelygte, hun har fra eventyrheksens hus. (Red.)

Hovedpersonen, Lilija, gør sagen endnu mere interessant. Hun blev opdraget alene, uden at kommunikere med andre børn, fordi hendes forældre ofte flyttede. Hun kunne ikke engang gå i skole, og havde kun bøger, computerspil og internet. Derfor er hun en nørd nu, og vi ser handlingen fra hendes synspunkt, med mange henvisninger til moderne kultur.

Lilija som Sherlock dansk
Uden referencer duer helten ikke: Når Lilija skal regne noget ud, nørder hun Holmes. (Red.)

Man kan lære virkelig meget om russisk kultur fra denne serie, og den er også meget spændende. Det første nummer af alle forlagets serier blev oversat til engelsk i sommers i anledning af ComicCon i San Diego. Man kan læse dem her.

Illustrationerne her på siden er gengivet med venlig tilladelse fra Bubble. (Dansk oversættelse: M. Pontoppidan.)

Ahab dansk
En typisk morgen for Lilija. (Red.)

 

Ruslands skønneste by

Rusland er uden tvivl et stort land. Og nogen vil sige, at Moskva er den smukkeste by i Rusland. Og det er sandt. Måske vil nogen nævne Sankt Petersborg. Men nu vil jeg fortælle om et andet sted, som er lige så smukt som Ruslands hovedstad.
Pokrovsk
Det er Jakutien. Jakutien strækker sig mod nord til Henriettaøerne og grænser op til Laptevhavet og Ishavet. Ca. 40 % af republikken ligger nord for den nordlige polarcirkel. Republikken har et areal på 3.287.590 km2. Og den er lidt større end Indien.
Jeg er fra en lille by i Jakutien, som hedder Pokrovsk. Den ligger ved siden af Lenafloden. Byen er omgivet af grønne skove og vidtstrakte marker. Og det mest signifikante i min by er dens uberørte natur.
Om vinteren er der rigtig koldt, under halvtreds minusgrader. Men det er ikke så svært at udholde på grund af et tørt klima. Og når jorden bliver dækket af sne, ser det ud som et billede fra H.C. Andersens ” Snedronningen”. Og når du står ved floden og ser solen afspejle sig i sneen, så vil du sige: «Åh, det er et mirakel!»
Om sommeren forvandler byen sig. Alt er grønt og blomstrende. Der findes tyttebær, jordbær og solbær. Undertiden kan man se et elsdyr i skoven.
Og jeg kan sige, at den er den skønneste by i hele verden )
Pokrovsk med Lenafloden

Når kager besynges: Kransekage og lagkage

Vores udsendte medarbejdere har studeret dansk bagværk og udtrykt deres resultater i form af illustreret, passioneret poesi. Her er det første:

Billeddigt # 1 v/ Ira SevastjanovaIra kage 1Jeg prøver kransekage nu
som er meget fin

Ira kage 2Lagkagen er den næste

Ira kage 3Hjælp mig

Ira kage 4
Jeg kan ikke holde op med at spise

 

Tekst og fotos © Ira Sevastjanova 2015