Piet Hein: den danske Leonardo da Vinci

Superaeg
Superægget – en tredimensionel udgave af superellipsen. Foto af Malene Thyssen.

Jeg har mange gange set superellipser, men jeg vidste slet ikke, at det var Piet Heins opfindelse. Det er svært at forestille sig, hvordan et menneske kan være så alsidigt – både videnskabsmand og digter, designer og opfinder.

Nu, hvor jeg har læst om ham, forstår jeg godt, hvorfor han bliver kaldt en moderne Leonardo da Vinci. Selv hans uddannelse var alsidig, han studerede filosofi og teoretisk fysik i København, han studerede også billedkunst på private malerskoler og på Kunstakademiet i Stockholm. På denne måde fik han indsigt i forskellige sider af virkeligheden, og hvordan man kan harmonisere denne virkelighed. Han interesserede sig for design som et middel til at harmonisere rum. Hans matematiske talent hjalp ham med at finde rene former som superellipse eller superæg, der blev anvendt hvor som helst. På nettet har jeg set vaser og møbler i form af superellipser, samt legetøj, smykker og skulpturer. Jeg har bemærket, at plasticægget i Kinderoverraskelsen også har superæggeformen – en tredimensionel version af superellipsen, og det var måske den første superellipse, som jeg har set i mit liv.

Den anden af Piet Heins interesser var digtning som en måde at harmonisere ord på, hvor han også har opfundet en ny form – et gruk, sammentrækning af ordene ”grin” og ”suk”. De første gruk blev publiceret i ”Politiken” som korte kommentarer til hverdagens hændelser. Lidt senere udviklede Piet Hein en fast poetisk form og skrev under digternavnet Kumbel Kumbell. Han skrev ikke kun på dansk, men også på andre sprog som engelsk og svensk. Efter min mening er det en virkelig perfekt form. Grukkene er små poetiske værker, men samtidig dybe og lakoniske, derfor lyder de smukt på forskellige sprog. Det kan tjene som en bekræftelse på kunstnerisk talent, hvis man kan sige meget med et par ord, og det kunne Piet Hein. Mit yndlingsgruk på engelsk er ”The road to wisdom”, man kan formode, at Piet Heim udviklede en slags egen filosofi i sine værker. Et af hans mest kendte danske gruk synes jeg er fantastisk:

Undskyld, jeg kan ikke gøre for det,
men jeg synes, vers skal være korte.
Hvis De synes, vers skal være lange,
må De genta mine et par gange.

I dette lille aforistiske vers forklarer han, hvordan han ser poesi i hele taget, og han gør det med humor. Derfor blev hans digte til et forbillede for retorisk kunst, og han fik dem oversæt til mere end 400 fremmedsprog.

Soma-cube-disassembled
Foto af en skilt somaterning af AarchibaWikimedia Commons.

Men det er ikke de eneste ting, som gjorde ham berømt. Han har også opfundet et kendt puslespil, Soma, hvor man skal konstruere en terning af små stykker, og et brætspil, som vi kender som Hex. På baggrund af dette ville jeg ønske, at Piet Hein og hans videnskabelige og kunstneriske opdagelser blev mere kendt i Rusland.

 

Kilder:

http://www.piethein.dk

http://web.archive.org/web/20050305223250/http://www.ctaz.com/~dmn1/hein.htm

 

 

 

3D-printning

Har du altid drømt at have stormtropperhjelmen fra ”Star wars” på? Eller måske selv at lave forskellige slags plasticfigurer? Nu har du muligheden! 3D-printere kan lave alle mulige figurer af plastic, gips, silikone og også chokolade! Men hvordan foregår det? Vi har besøgt et lille firma i Rusland, 3dquality, der producerer 3D-printere, og hvor man fortalte os, hvordan man kan få en rigtig figur ud af almindelig plastic.

1. Før man printer, skal man lave en 3D-model på computeren.
3d 2

2. Så sætter man plastic i printeren.
spole    spole 2

Plastickvaliteten kan være meget forskellig. Der er masser af farver og afskygninger. Et firma kan producere så mange afskygninger, at det dækker alle regnbuens farver.

3. Derefter opvarmes plasticen. På skærmen kan man se alle indstillinger, og hvis alt er rigtigt, trykker man på knappen og… 3d 1

4. Printningen er i gang! Printeren får 3D-modellen fra computeren og begynder at skabe den.
   3d printerhoved 2   3d printerhoved

Fra printerhovedet kommer der varm plastic ud. En tredimensionel figur bliver lavet lag for lag.

5. Og så er alt færdigt!
3d printet drage

Der er masser af forskellige printere, der er store og små, som bruges til forskellige opgaver.

printer 2

Det her er printeren Uni.

Den er lille og er en prototype for den store printer Pro.
3d printer

De to har forskellige printområder.

Anvendelse af 3D-printer omfatter design-visualisering, skabelse af prototype/CAD, metalstøbning, arkitektur, uddannelse, landskabsarkitektur, sundhed, salg og så videre. Man kan også bruge 3D-printere til kunstneriske udtryk.

objekter quality

Og alt, hvad din fantasi foreslår!

stormtropper  3d ugle

Dette fag er endnu ikke særlig populært i Rusland. Men skridt for skridt får flere og flere mennesker får kendskab til 3D-printeres muligheder og hvordan man kan bruge dem i sit liv. Måske har du også nogle ideer? 😉

Fotos © Anastasia Gerasimova 2015